Wśród klasyków kuchni japońskiej znajdziemy nie tylko sushi czy zupę miso. Tradycyjnych potraw jest wiele, większość opiera się co prawda na ryżu, bulionach, rybie itd., ale tym razem mamy smaczną propozycję dla wielbicieli mięsa, a w zasadzie drobiu – kurczaka możecie oczywiście zastąpić indykiem, jeśli preferujecie.

Wegetarianie z kolei mogą wybrać naturalne tofu, gdyż jest to wyjątkowo uniwersalny przepis. Podstawowe składniki, jakie musicie mieć, to około 250 g mięsa z piersi kurczaka, dowolna papryka, cebulka, kukurydza i chili, 100 g ryżu (czyli woreczek, jeśli taki preferujecie), pieprz, zioła i szczypiorek do dekoracji.

Warto mieć także przyprawę do dań japońskich – można kupić gotowe mieszanki w sklepach z żywnością z różnych stron świata. Na klasyczny sos miso potrzebna będzie gotowa pasta miso – 1 łyżka, około 1/3 szklanki wody i tyle samo puszki mleka kokosowego.

Zaczynamy od ryżu – gotujemy go w osolonej wodzie, a na patelni przygotowujemy sos – wlewamy wodę, łyżkę pasty miso i mleko kokosowe. Całość musimy zagotować, ale uważnie mieszając, aby uzyskać gęsty sos. Teraz trzeba dodać warzywa – dodajemy paprykę i pokrojone drobne chili, a także kurczaka. Całość gotujemy przez około 20-30 minut, aż mięso będzie wystarczająco miękkie. Dodaj do smaku pieprz, ew. sól i japońską przyprawę, udekoruj szczypiorkiem i serwu! Pamiętaj także o ryżu!

KKw,fot.kaboompics/Pixabay