Tofu i warzywa to podstawowe składniki, z których można wyczarować naprawdę smaczne potrawy. Trzeba jednak użyć kilku produktów kuchni japońskiej, które dodadzą im wyjątkowego smaku. Wśród potrzebnych składników są:
1 tofu naturalne,
3 papryki – każda w innym kolorze,
1 papryczka chili,
1 cebula,
½ kapusty pekińskiej,
2 łyżki oleju sezamowego,
3-4 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki soku z cytryny,
ząbek czosnku,
1 łyżeczka startego imbiru lub imbiru w proszku,
1 łyżeczka cukru (ew. ksylitolu albo miodu).
Zacznijmy od marynaty – sok z cytryny, świeży lub sproszkowany imbir, posiekaną papryczkę chili, cukier, olej sezamowy, sos sojowy i czosnek wymieszać z pokrojonym w kostkę tofu i odstawić na około godzinę. Następnie kroimy paprykę, cebulę i kapustę, smażymy tofu przez ok. 7 minut, dodajemy warzywa i gotujemy całość do miękkości. Doprawiamy do smaku i gotowe! Warto udekorować całość kiełkami. Przepis można traktować jako bazowy i go dowolnie modyfikować – zależnie od ulubionych warzyw, smaków, dodatków.

KKw, fot.minipukkik/Pixabay